GM ostvario 865 mil. dolara profita

Bez autora
May 18 2010

Američki "Dženeral motors" (GM) je u prvom kvartalu ostvarila neto profit od 865 miliona dolara, prema gubitku od 5,98 milijardi dolara iz istog perioda lani. Prihod je ostvaren nakon isplate dividendi od 203 miliona dolara američkoj i kanadskoj vladi i najvećem sindikatu GM-a.Kompanija je u prva tri meseca ostvario profit i da je na dobrom putu da ovu godinu završi u plusu, prvi put od 2004. godine. Istovremeno su prihodi tog američkog proizvođača automobila, koji je od vlade SAD dobio 50 milijardi dolara za troškove reorganizacije u procesu stečaja, porasli na 31,48 milijardi dolara sa 22,43 milijarde dolara.

GM ostvario 865 mil. dolara profitaAmerički "Dženeral motors" (GM) je u prvom kvartalu ostvarila neto profit od 865 miliona dolara, prema gubitku od 5,98 milijardi dolara iz istog perioda lani.

Prihod je ostvaren nakon isplate dividendi od 203 miliona dolara američkoj i kanadskoj vladi i najvećem sindikatu GM-a.

Kompanija je u prva tri meseca ostvario profit i da je na dobrom putu da ovu godinu završi u plusu, prvi put od 2004. godine.

Istovremeno su prihodi tog američkog proizvođača automobila, koji je od vlade SAD dobio 50 milijardi dolara za troškove reorganizacije u procesu stečaja, porasli na 31,48 milijardi dolara sa 22,43 milijarde dolara.

GM je od jula 2009, kad je uz pomoć administracije predsednika Baraka Obame izašao iz stečaja, pa do kraja godine zabeležio gubitak od 4,3 milijarde dolara. Ta kompanija sada planira da do kraja 2010. pokrene inicijalnu javnu ponudu kako bi omogućila da američka vlada smanji većinski udeo u GM-u.

Najnoviji rezultati poslovanja ukazuju na napredak koji je firma GM postigla u smanjenju troškova putem smanjenja duga, otpuštanja radnika i prodaje neprofitabilnih brendova kao što su "hamer", "sab" i "saturn", navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik